DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Vrh B‚ pátek 9. - sobota 10. května 2014

Vrh B            "béčkový" vrh  9. května 2014

Rodiče:

Diana z Černého Slezska x Evian Schönez

     

 

                              

Dianka se začala neočekávaně hárat v polovině února 2014. Vzhledem k jejímu věku jsem o jejím krytí přemýšlela již delší dobu  a naše princezna mě ke konečnému rozhodnutí "donutila" sama. Okamžitě jsem požádala poradkyni chovu o souhlas s krytím a jako krycího pejska jsem zvolila našeho Erika.  Jakmile přišlo Doporučení ke krytí, začali jsme se na tu pro nás významnou událost připravovat.  Stále jsem počítala dny a sledovala chování Dianky i Erika a 13. den hárání jsem zvolila jako ten "nejsprávnější" den. Abych nic nenechala náhodě, jelikož jsem chovatel začátečník, požádala jsem svoji kamarádku Hanku (CHS Tergy) o asistenci. Byl to dobrý nápad, protože pro oba budoucí rodiče to byla premiéra a pomoc odborníka byla na místě.

Vše proběhlo  8. března tak, jak mělo  a po měsíci - přesně 8. dubna - jsem nechala březost Dianky zkontrolovat na ultrazvuku. K mé velké radosti byla březost potvrzena a my se můžeme těšit na malé drobečky, kterých by podle odborného oka veterináře mělo být nejmíň 5!!  

Moc se těšíme a pomalu se na příchod malých kokříků připravujeme !!!!!!!!!!! 

 

 

 

 

VRH  B   -   9. 5. 2014
V noci z pátku 9. na sobotu 10. května porodila Dianka  5 černých štěňátek. Tentokrát byla převaha chlapečků - ti byli čtyři a holčička jen jedna.

Dianka začala rodit v půl desáté večer, a to jsme věděli, že tato noc bude dlouhá!
první štěňátko a také první (a poslední) holčička se narodila ve 22.00 hod. a do 1.30 hod. se narodili v různě dlouhých intervalech čtyři chlapečci. laugh Porodní váha žádného štěňátka nepřekročila 300 gramů, ale i tak to byla krásná životaschopná štěňátka, která se okamžitě snažila sát maminčino mlíčko! smiley Nejvíc nás - a nejen nás - překvapilo to, že všechna štěňátka jsou černá, nebylo mezi nimi ani jedno zlaté - po mamince.
Nejdůležitější ale bylo, že porod probíhal bez komplikací, lůžka sice nevycházela po každém porodu a také každé miminko vycházelo již uvolněné z obalů a i pupeční šňůry byly většinou přetržené. Dianka rodila převážně v sedě, takže bylo těžké zjistit, jestli má pod sebou další štěňátko nebo placentu. blush Ani žádným zakviknutím fena neoznamovala příchod dalšího potomka.
Když se narodilo páté štěně, zdálo se mi pohmatem, že jsou na cestě ještě dvě štěňata. Ale když se Diana postavila, tak měla bříško měkké a to, co jsem nahmatala byla jen děloha a močový měchýř. Asi po 6 -ti hodinách po porodu jsem pro jistotu zavolala našemu panu veterináři a na jeho radu připíchla Diance Oxytocin - to pro jistotu, že byla porozena všechna štěňátka a že vyšly i všechny placenty. indecision
Dál už bylo vše tak, jak má být, jen se naše Dianka začala projevovat jako "moderní" matka - u štěňat moc nepobyla, jen je nakojila, zahřála, očistila a pak si šla lehnout vedle porodní bedny na deku, aby měla klid. Po několika dnech už ani nechtěla být v noci u štěňat a znovu se domáhala spát na svém původním pelíšku. Měla jsem z té její "péče" trochu obavy, ale když jsem viděla, že malí krásně přibírají na váze, byla jsem už v klidu.
Jenže komplikace stejně nastaly, a to proto, že Diana kojila zásadně v sedě a malí se nedostali k zadním strukům, které byly dost nalité a navíc měly jen ploché bradavky, takže ani po přiložení k ním z nich štěňata nechtěla pít. Musela jsem mléko odstříkávat, protože hrozilo, že fena dostane mastitidu a stále se snažit přikládat štěňátka, aby se snažila mlíčko vycucat. Nejšikovnější byla naše holčička Růženka, která se přisála a statečně odsávala mlíčko, dokud měla sílu. Kluci tak šikovní nebyli a volili snadnější způsob, jak si nacpat bříška! wink

 

   

 

Čas narození a porodní váha
 1.  Beauty Rose        ♀        22:05        277 gr
 2.  Blue Beetle           ♂       22:40        222 gr
 3.  Black Berry          ♂       23:12        253 gr
 4.  Black&White        ♂       00:45        250 gr
 5.  Bentley Cherry     ♂      01:30        283 gr